Hoppa till innehållet
Vi har en ny mobilapp för ljudböcker, Biblio! Mer info här.
Omslagsbild för Idioten
Isbn: 978-91-2715-418-6
Förlag: Natur & Kultur
Kategori:
Romaner
Tillgänglig sedan: september 2018

E-bok | 28 dygns lånetid

Idioten

Det är 1995 och e-post är helt nytt. Turkisk-amerikanska Selin anländer till Harvard för att läsa litteratur. Hon är intresserad av allt, omåttligt begåvad, lång och avig. Genom den excentriska Svetlana lär hon känna Ivan, en äldre matematikstudent från Ungern. Selin och Ivan inleder en relation som helt och hållet försiggår via e-post. Deras märkliga och pretentiösa brevväxling för dem närmare varandra, men ska Selin våga byta ut språket mot en fysisk kropp?

I romanens andra del hamnar Selin som engelsklärare på den ungerska landsbygden. Tilltaget har någonting med hennes känslor för Ivan att göra, men vad? Selin utsätter sig för det nya med glupande aptit, men är på unga vuxnas vis hopplöst fast i sig själv och ingenting verkar någonsin hända henne, annat än i hennes huvud. Missförstånden och pinsamheterna haglar.

Med "Idioten" har Batuman bearbetat en roman hon skrev för många år sedan, närmare den egna erfarenheten av att vara ung och oförmögen. Kort sagt, en idiot. Om "De besatta" handlade om "känslan av att vara besatt av att läsa och tänka på böcker", handlar "Idioten" om att som ung kvinna pröva tanken om ett skrivande liv och att det måste finnas någonting bortom den kvinnliga tillblivelsens standardberättelse om att vara älskad av en man, "the romance plot".

"Bokens spänningsfält fanns i mitt eget liv", säger Elif Batuman, "och jag föreställer mig att den fortsätter att finnas i många unga kvinnors liv."

Idioten är en briljant, oformlig, mycket rolig och säregen roman om litteratur, ambition och kärlek.

Turkisk-amerikanska Elif Batuman (f. 1977) är författare till den vildsint originella "De besatta: äventyr med ryska böcker och människorna som läser dem", som kom på svenska 2012. Hon är sedan 2010 fast medarbetare i The New Yorker och har en doktorsexamen i rysk litteratur från Stanforduniversitet. Hon läser eller talar sju språk. Följ henne på Twitter @BananaKarenina

Provläs (Ladda ner)
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande platformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone